måndag 3 januari 2011

Längtan till jord och sol

Idag är en vacker vit vinterdag, men eftersom jag är förkyld håller jag mig inne. Målandet går hittills väldigt trögt, men dagen är ju inte slut ännu. Igår skrev jag om semester och saker som hänt då. Det fick mig att tänka på andra semestrar och målarminnen. I september 2009 målade jag för Gunilla Henriksson Thorin på den underbara ön Poros i Grekland. Vi målade bara på förmiddagarna vilket var perfekt eftersom min man reste med mig dit. På övrig tid badade vi, latade oss och gjorde lite utflykter. Vi bodde högt upp i ett hotell som klättrade på bergväggen. Vi fick massor av motion bara genom att ta oss upp för alla de 85 utvändiga trappstegen till vårt rum från gatunivån.Gissa om vi hade en fantastisk utsikt! Panorama hette hotellet och det gjorde skäl för sitt namn. Gunilla visade oss hur vi kunde måla med den röda jorden som fanns runt hotellet genom att blanda den med vatten och gummi arabicum.  Jag blev helt förtrollad av jordfärgerna och färgerna på klipporna - gula i olika nyanser, grönaktiga och bruna. Klipporna var så porösa att de på vissa ställen var helt pulvriserade. Så jag samlade jordpigment i en massa små påsar som jag tog med mig hem. När vi i höstas skulle måla med jordfärger på konstskolan så gjorde jag en provkarta med mina insamlade jordfärger. Bara av att titta på dem så kommer hela färgminnet av Poros tillbaka till mig:
vitt hotell, knallblått hav, röd jord, rosa vilda minicyklamen, grå olivträd, och så alla de guld-och ockrafärgade klipporna. Idag drömmer jag om sommar.

Så bilden idag får bli min provkarta. Inte så mycket att titta på kanske, men minnena den väcker är härliga. Och visst är det fantastiskt vad man kan hitta i naturen. Jag håller då och då på att måla på en stor målning av ett marmorbrott som vi såg på Sardinien i höstas. Där använder jag en hel del av de här färgerna. Perfekt att måla berg och sten med färg gjord av berg och sten!!


Inga kommentarer: