lördag 9 april 2011

Luftperspektiv

Nu var det ett tag sedan jag gjorde något inlägg här sist. Det har varit en intensiv period med mycket målande för skolan och även i övrigt. Jag börjar tycka bättre och bättre om att måla med akryl. Man kan använda så olika målningsteknik och få väldigt olika resultat, från oljefärgsliknande måleri till transparant måleri som ligger nära akvarellen.
De är en skoluppgift som jag tänker lägga in här idag. Som så mycket annat har den  en historia bakom sig. En mycket god vän till mig kommer från Norge. För ett antal år sedan var hon där och hälsade på och åkte båt utanför kusten. Hon tog då ett kort som blev helt blått. Blå himmel, blå moln, blått vatten och blåa berg. Väldigt vackert. Hon sände det till mig och till hennes 60-årsdag hade jag gjort en målning i akvarell efter det kortet. Den blev mycket uppskattad.
Och nu skulle vi göra en perspektivbild av valfritt slag i skolan. Eftersom jag haft svårt att komma underfund med de blå akrylfärgerna, bestämde jag mig för att försöka måla Ålesund igen, och alltså i akryl denna gången. Att göra ett luftperspektiv av den bilden skulle ju verkligen tvinga mig att tampas med de blåa elementen.(Tack Randi för bilden! Det är ett fantastiskt vackert foto!) Att måla moln var minsann inte alls lätt. Jag hittade till sist en liten filmsnutt på Youtube som hjälpte mig på traven. Internet är sannerligen lärorikt! Man kan hitta instruktionsfilmer om nästan vad som helst.

Var så goda, havet utanför Ålesund i Randis och min gemensamma tappning:1 kommentar:

Bobby sa...

Väldigt vacker tappning! ;)
/Bobby