lördag 20 oktober 2012

Färgblandningsövning

Sista veckorna har vi gjort ett rätt omfattande färgblandningsprojekt på Malmfältens konstskola.
Vi har valt ut varsitt mönster, ritat upp det och sedan delat det i 6 fält. Det  var viktigt att det fanns genomgående element i mönstret så att man kan följa övergångarna mellan de olika färgerna.I första fältet har vi klistrat in originalmönstret i den mån det gick, annars har vi målat det i originalfärgerna. Sedan har vi målat fält 2 i samma färger. Fält tre innehåller komplementfärgerna till de första färgerna. Där var det viktigt att hålla samma valör (grad av ljus eller mörker) som ursprungsfärgerna. Lite knepigt.... Fält fyra originalfärgerna igen, men den här gången i tvärtom valör. Så om jag hade en ljus gul så skulle den bli nästan svart osv. Mörka färger ljusas upp med vitt och ljusa mörkas med svart. De som redan låg i mitten av valörskalan, skulle ligga kvar där. Femte fältet ännu lite knepigare, där skulle vi istället ge färgerna motsatt intensitet. En intensiv färg skulle mattas ner (genom att blandas med sin komplementfärg dvs den färg som ligger mitt emot den i färgcirkeln) och en redan färgsvag färg skulle intensifieras med mer av grundfärgen.  Visst förstod ni precis vad jag menade nu???????
Fält 1 o 2 är det svarta i mitten ,sedan fält 3+4 i den vita ringen, fält 5 har grå botten och längst till höger ligger fält 6 i ursprungsfärgerna igen.

Här är i alla fall mitt resultat. Tycker själv att det blev riktigt roligt. Jag valde att göra en variation av en detalj av ett mönster "Rabarber" av Gocken Jobs. Köpte en liten påse med stuvbitar av det i Jobsboden i somras när vi åkte runt SIljan. Så målningen blev ett litet sommarminne samtidigt. Den uppmärksamme läsaren kanske undrar över bottenfärgen i fält 5 (den grå botten). Vitt och svart låter sig inte riktigt infogas i övningarna ovan, så där valde jag att variera den svarta till hälften och gjorde en färg som jag försökte få mittemellan vit och svart. Den ser lite blåaktig ut här på bilden men är rent grå i verkligheten. Det var en tidskrävande men väldigt rolig och nyttig övning i att träffa precis de 36 nyanser man ska ha fram.


































Så var så goda, en krans sommarblomster till er i höstrusket!
Lisbeth

7 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Anonym sa...
SÅÅ fina målningar - särskilt älskade jag katterna1 Jag vet hur svårt det är att fånga deras uttryck (vi var tvungna att låta vår ljuvliga main coon somna in i våras..).



Marga = tant Fisk

LEJ - Lisbeth Eleonora Johansson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
LEJ - Lisbeth Eleonora Johansson sa...

Tack för det, tant Fisk... Är det riktigt sunt/f´låt sant att du heter Fisk...;-)
Lisbeth

Tog bort en rad i din kommentar,hoppas du inte misstycker....

Oljekritan sa...

Kul när det kommer ett inslag av dig..Intressant..Tänk att få gå på konstskola..jag önskar att jag finge det!!! Har gått ett år och även många kurser..men skulle vilja utveckla mig mera mera mera i mitt målande...färg, bland färg är svårt..och lite tråkigt tycker jag..man vill ju måla på..Tycker att resultatet blev mycket bara..Jobs tryck är så fina..och du vad mkt färger..snyggt..Kram Karina

LEJ - Lisbeth Eleonora Johansson sa...

HEJ Karina! Kul att höra från dig igen! Jag kan varmt rekommendera dig att söka till Malmfältens folkhögskolas konstskola. Det är helt internetbaserad undervisning, inga resor eller träffar, så det gäller bara att kunna sätta av tid för uppgifterna. Halvtidstudier, studiemedelsberättigat, men det tar inte fullt så mycket tid som 20 timmar i veckan. Underbart roligt och världens bästa lärare. Grundkkursen är teckning och akvarell, fortsättningskkursen teckning och akryl. Helt gratis undervisning dessutom. Man kommer in i turordning efter anmälningsdatum så det gäller bara att vara ute i god tid. Gör det! Du ångrar det aldrig! Kram Lisbeth

Maria G sa...

Intressant övning. Vet inte om jag hänger med i alla svängar i din beskrivning, men din violmålning tycker jag om!
Kram / maria