torsdag 23 december 2010

Julgranens dag


Idag ska granen in och kläs. Vi gör det aldrig tidigare än dagen före julafton ; jag vill att det ska kännas nytt och lite högtidligt  med granen på julaftons morgon. Jag brukar sitta i det mörka rummet med bara granen tänd och sakta låta julfriden falla över mig  just innan jag går och lägger mig den 23:e. Fortfarande är det jättekallt ute och det har blivit ännu mera rimfrost. Dagens bild blir ett gammalt julkort som jag gjorde för fem år sedan. Det var lite roligt att göra. Jag sprutade vatten på pappret och smorde in eggen på en vass rak kniv med blå färg och slog den i det blöta. Och då blev det en gran!

3 kommentarer:

Anne Lundequist sa...

Vi tar in det evigt grönskande trädet, symbolen för världsträdet Yggdrasil. I trädets topp sätter vi en stjärna som symboliserar polstjärnan, eller himlaspiken som den också kallats, runt vilken världen vrider sig. Vi sätter ljus och glitter i granen för att symbolisera stjärnorna och vintergatan. Vi hänger färgglada glaskulor på grenarna symboliserade Iduns äpplen, ungdomens, helandets och det eviga livets äpplen. Vi hänger också upp små korgar fyllda med nötter och andra godsaker för att symbolisera de livets och överflödets gåvor som Yggdrasil skänker. Men vi hänger också upp pepparkaksgrisar, pepparkaksbockar och pepparkaksgubbar som symboler för de offer som hängdes i Yggdrasil, inte minst Odens eget självoffer.
citerat från Bodvar Bjarke 2010

LEJ - Lisbeth Eleonora Johansson sa...

Huvva!! Men fint att titta på blir det, Och pepparkaksgubbar har vi i alla fall inte, bara bockar (Tors?) som jag gjort i keramik.
Och sedan har vi alla krucifixen i kyrkorna... Man kan nästan bli mörkrädd. Julkram/Lisbeth

Anonym sa...

Min egen tolkning av berättelsen är snarast att ge tack för att vi får leva och offra oss för allas gemensamma bästa och att samtidigt minnas allt och alla som offrat sig för oss.
Det fanns inget negativt i berättelsen. Den utgör ett stort tack till dig och allt du gjort för mig genom åren. I mitt världsträd hänger en bild av dig Lisbeth!